ZUPA KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ

Inspiracją do ugotowania kremu z marchwi była książka „Alibi na szczęście” ,  gdzie bohaterka delektowała  się właśnie kremem z marchwi.  Została urozmaicona przeze mnie pomarańczą i szczyptą imbiru. Efekt nie ziemski, na pewno zaskoczy oryginalnością smaku. Po za tym jest bardzo pożywna, a przy tym zdrowa.

Skład:

1 kg marchwi

100 gram masła

2 średnie cebule

1 pietruszka

1  pomarańcza

¾ litra bulionu warzywnego

100 ml śmietany 18%

sól, pieprz

  • Masło rozpuszczamy w rondlu i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Dusimy aż cebula lekko zmięknie.
  • Dodajemy pokrojoną marchew i pietruszkę. Przykrywamy i gotujemy przez 15 min. co jakiś czas mieszając.
  • Dodajemy starty imbir. 0,5 łyżki startej skurki z pomarańcza i bulion. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min. aż warzywa będą miękkie.
  • Miksujemy blenderem do jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietanę.
  • Możemy podawać z groszkiem ptysiowym świeżą kolendrą.

Smacznego

krem z marchwi

 

Źródło: Ellmode.pl

Tekst: B.C.

Foto: Ellmode.pl

ellmode

Add your Biographical Info and they will appear here.

Dodaj komentarz

1 Komentarz do "ZUPA KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Barbara
Gość

Zupa rewelacyjna. Zaskakuje smakiem.