Pączkujemy na wiosnę, czyli przygotowujemy się na Tłusty Czwartek

Niezależnie od tego jak bardzo są tuczące i niezdrowe, nie zważając na to ile czasu trzeba spędzić na rowerze, żeby spalić te tłuściutkie i smakowite kalorie wszyscy je kochamy!

Pączki z dżemem, z marmoladą, lukrem, czekoladą, likierem, budyniem, wiedeńskie i amerykańskie z dziurką – są zniewalające w każdej postaci. W różnych formach i rodzajach robią od wielu lat międzynarodową karierę.

 

 

A ponieważ w Tłusty Czwartek obywatelskim wręcz obowiązkiem jest skosztowanie chociaż jednego pączka przygotowaliśmy dla Was kilka kuszących klasycznych propozycji do domowej produkcji.

 

PĄCZKI TRADYCYJNE

 

Paczki | DonutsSkładniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 100g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka spirytusu/octu
  • dżem lub marmolada
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

 

Sposób wykonania:

Ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.

Roztopić margarynę.

Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze (Ubijać na wysokich obrotach ok. 10min).

Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, masę jajeczną. Ciągle mieszając dodawać roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest bardzo klejące).

Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować ciasto do grubości około 1cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7cm.

Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dokładnie zlepić.

Pączki pozostawić do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką (ok. 30- 40 minut).

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu głębokim tłuszczu najpierw z jednej potem z drugiej strony. Pączki muszą swobodnie pływać w oleju. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczny biały pasek.

Pączki wyłowić łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.

Pączki posypać cukrem pudrem (najlepiej jeszcze ciepłe) lub polukrować.

 

Przepis pochodzi ze strony domowe-wypieki.pl

 

 

PĄCZKI WIEDEŃSKIE

 

imagesHT7PF0OMSkładniki:

  • 250ml wody
  • 60g masła
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • tłuszcz do smażenia
  • papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x 8cm. Kwadraty posmarować lekko olejem.

Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Zdjąć z ognia. Energicznie mieszając (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz całą mąkę. Garnek postawić z powrotem na kuchence i gotować chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodawać po jednym jajku.

Rozgrzać tłuszcz w garnku.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.

Okręgi (razem z papierem) wkładać na rozgrzany tłuszcz, papierem do góry. Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i będzie łatwo go wyciągnąć. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.

Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.

Przygotować lukier i  posmarować cienko pączki.

 

Przepis pochodzi z książki: „Backvergnügen wie noch nie”.

 

AMERYKAŃSKIE PĄCZKI Z DZIURKĄ

 

images1Składniki:

  • Pół szklanki ciepłej wody

(40-45stopni)

  • 14 g suchych drożdży
  • Łyżeczka cukru
  • ¾ szklanki mleka
  • 1/3 szklanki margaryny
  • ¼ szklanki cukru
  • Łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pół szklanki ciepłej wody wymieszaj z łyżeczką cukru i drożdżami. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Zagotuj mleko z margaryną. Następnie przelej do miski dodaj ¼ szklanki cukru, sól.

Wymieszaj mikserem i odstaw do przestygnięcia.

Dodaj zaczyn i ciągle mieszając na niskich obrotach dodawaj stopniowo mąkę.

Po połączeniu wszystkich składników mieszaj jeszcze przez ok. 3 min. Ciasto musi odchodzić swobodnie od miski.

Przełóż ciasto na posypany mąka blat i dodatkowo zagniataj ok. 3 min. Aż będzie gładkie i elastyczne

Przełóż ciasto do nasmarowanej lekko olejem miski, natłuść również górę ciasta, przykryj ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca na ok. 1,5 godz. By podwoiło objętość.

Wyłóż wyrośnięte ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość 1,5 cm.

Wykrajaj krążki o średnicy 9cm i następnie w nich mniejsze o średnicy 6-6,5 cm.

Pozostaw krążki do wyrośnięcia w ciepłym miejscu 45min do godziny.

Smaż na mocno rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor, ok. 2 minut z jednej strony.

Wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj do odsączenia na ręcznik papierowy.

Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem, polej lukrem lub polewą i udekoruj posypką.

 

 DODATKI DO PĄCZKÓW:

Polewa czekoladowa

 Składniki:

3 łyżki masła

3 łyżki mleka

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki gorzkiego kakao

 

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w rondelku, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie mikserem i polewać ciepłą usmażone pączki.

 

Lukier

Składniki:

Szklanka cukru pudru

2-3 łyżki wody

Ewentualnie odrobina aromatu waniliowego albo soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać i od razu polewać cienką warstwą pączki

SMACZNEGO !!! 🙂

6767582465_06e9ec4812_z

 

 

Opracowała: Marta Orłowska

Źródło: internet

Foto: flckr.com

 

ellmode

Add your Biographical Info and they will appear here.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar