Karczochy faszerowane – Wspomagają proces odchudzania

To zapomniane warzywo przez nas zawiera wiele witamin i minerałów – wit. B, prowitamina A, wit. E oraz żelazo, wapń, fosfor i magnez, dlatego też ma właściwości moczopędne i chroni wątrobę. Wspomaga proces odchudzania – zwłaszcza u osób cierpiących na otyłość brzuszną, pobudza trawienie i lekko przeczyszcza.

Wyciąg z liści karczochów posiada właśnie obniżajace poziom cholesterolu oraz działa oczyszczająoco.

Jednak te zdrowe warzywa są najbardziej cenione ze względu na zawartość aż czterech substancji odchudzających: niacyna, kwas chlorogenowy, inulina, cynaryna

Polecamy przepis na :

Karczochy faszerowane

Składniki:

20-30 dag. pieczarek

4 łyżki bułki tartej

1 łyżka masła

pęczek pietruszki

kilka listków mięty

1 cytryna

2 ząbki czosnku

przepisy 014

 

  • Karczochy obrać z łykowatych liści i na moczyć na 30 minw wodzie z cytryną.
  •   Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekana cebulę i pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Wszystko razem poddusić.
  • Po zdjęciu z ognia dodać posiekana pietruszkę i bułkę tartą,  oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Nadzienie doprawić pieprzem i solą do smaku.
  • Przygotowanym farszem nadziewamy karczochy uprzednio namoczone.
  • Karczochy układamy w garnku podlewając oliwą z oliwek i odrobiną wody tak, aby nie przywierały i dusimy ok. 35 -45 min.

Smacznego!

przepisy 015

Autor: Barbara Ch.

Foto: materiały własne

 

ellmode

Add your Biographical Info and they will appear here.

Dodaj komentarz

1 Komentarz do "Karczochy faszerowane – Wspomagają proces odchudzania"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Barbara
Gość

Robiłam 🙂 przepyszne

wpDiscuz