Czekoladowy sernik z malinami

Ten sernik powala na łopatki, każdy, kto go już spróbował, chce jeszcze. Jeśli jesteście miłośnikami czekolady, malin, to jest idealny dla Was.

Sernik jest kremowy i bardzo syty, więc wystarczy jeden kawałek, ale rankiem następnego dnia budzicie się z myślą fajnie by było jak by został jeden kawałek.

Jeśli chcecie oczarować gości to nie ma, nad czym się zastanawić, kremowy sernik czekoladowy na ciemnym kruchym spodzie z  malinami jest strzałem w dziesiatkie. Polany polewą czekoladową i udekorowany kilkoma mrożonymi malinami  – robi wrażenie.

SKAŁADNIKI

Spód:
• 1 paczka ok 200g czekoladowych ciastek 
50 g roztopionego masła
• 2 łyżki ciemnego kakao

Masa serowa:
• 500 g twarogu mielonego

• 500 g serka mascarpone
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
• 1,5 szklanki cukru
• 2 łyżki cukru wanilinowego
• 1/3 szklanki śmietany 30%
• 2 łyżki  kakao
• 5 jajek
• 200 g ciemnej czekolady
• 1/4 szklanki mrożonych lub świeżych malin

Polewa czekoladowa:
• 1/2 szklanki śmietany 30%
• 2 łyżki kakao
• 100 g ciemnej gorzkiej czekolady

Potrzebna będzie: tortownica o średnicy minimum 26 cm

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową.
Spód: Ciasteczka pokruszyć na drobno. Kakao wymieszać z roztopionym masłem na jednolita konsystencję, dodać do ciastek i wymieszać. Wyłożyć tortownice, tak aby stanowiło spód ciasta. Wstawić do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Masa serowa:  Do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone, mąką, cukrem i wanilią. Ucierać mikserem przez około 2 – 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie o gładkiej konsystencji – starając sie nie napowietrzać masy.
Śmietankę podgrzać i  wymieszać z kakao. Dodajemy do masy serowej i miksujemy na małych obrotach. Wbijamy jajka miksując wolno.
Czekoladę połamać na drobno i i roztopić w kąpieli wodnej, w mikrofalówce lub rondelku z grubym dnem na małym ogniu, ciągle mieszając, ostudzić. Dodajemy do do masy serowej i mieszmy. Na sam koniec za pomocą łopatki dodajemy maliny.
Masę wykładam na spód z ciastk.

Sernik piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie zmniejszamy temp. do 120 stopni C i pieczemy ok. 90 minut. Sernik studzić przez 15 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie uchylyć drzwiczki piekarnika i całkowicie ostudzić sernik.
Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać śmietanę, dodać kakao i wymieszać do jednolitej konsystencji. Stopniowo podgrzewać na małym ogniu. Gdy masa będzie ciepła odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi, ostudzić. Polewę rozprowadzić na serniku. Wstawić sernik do lodówki na minimum kilka godzin. Sernik można mrozić i spożywać jako deser lodowy.

SMACZNEGO! 🙂

przepisy 058-001

 

przepisy 055

Autor: Barbara Ch.
Foto: materiały własne

ellmode

Add your Biographical Info and they will appear here.

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Czekoladowy sernik z malinami"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Iwona
Gość

upiekłam :)w wersji ciepłej to idealna propozycja na jesienną chandrę

Ola
Gość

uwielbiam sernik, ale takiego nie jadłam, muszę wypróbować 🙂

wpDiscuz