Chleb z samych ziaren – prawdziwa bomba błonnikowa

Chleb bez mąki i bez drożdży stał się hitem w sieci, jako zmieniający życie. Trudno się temu dziwić, gdyż jest bardzo zdrowy i bardzo łatwy w przygotowaniu. Ten chleb to prawdziwa moc błonnika. Jest to chleb bezglutenowy, z samych ziaren, orzechów i płatków, bez najmniejszego dodatku mąki. a także babkę płesznik.

Nasiona babki płesznik to jedno z najbogatszych źródeł błonnika. Nasiona babki płesznik mają w tym przepisie za zadanie scalić pozostałe składniki, bez użycia mąki. Nasiona w kontakcie z wodą natychmiast pokrywają się śluzem. Nasiona babki płesznik dzięki właściwościom żelującym i pęczniejącym, mogą ograniczyć apetyt i utrzymują na dłużej uczucie sytości, dlatego często są zalecane wspomagająco przy odchudzaniu. Nasiona babki płesznik możecie kupić w aptece lub sklepie zielarskim.

 

20141202_134927

 

SKŁADNIKI NA NA CHLEB

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanka dyniay
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki orzechów
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 4 duże łyżki nasion babki płesznik
  • 1 łyżka syropu klonowego – można zastąpić miodem
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego – można zastąpić oliwą
  • 1,5 szklanki wody
  • sól

 

20141128_132007

 

 

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie suche składniki wymieszaj (w misce lub bezpośrednio w foremce).
  2. Wymieszaj mokre składniki tj. wodę, płynny tłuszcz i syrop klonowy.
  3. Wszystkie składniki z sobą połączyć i wymieszać.
  4. Niedużą keksówkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Keksówkę z ziarnami odstaw na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc, tak aby składniki się związały.
  6. Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Piecz chleb 20 minut.
  7. Po tym czasie wyciągnij chleb z formy i piecz do góry nogami na kratce z piekarnika przez następne 40 minut.
  8. Chleb pokrój, gdy już będzie całkiem zimny.

Chleb można wykonać również w formie ciastek, na słodko wzbogacając o bakalie.

Życia raczej ten przepyszny chlebek nie odmienia ale jest on dobrym detoksem. Śluzy z siemienia i babki łagodzą podrażnienia żołądka, ale też upośledzają wchłanianie pierwiastków (i leków) w jelitach. Chleb jest bardzo syty, już po jednej kromce nie czujesz głodu! Chleb zachowuje świeżość przez 5 dni, ale raczej nie zostanie Wam do tego czasu 🙂

 

 

ellmode

Add your Biographical Info and they will appear here.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz